Curs 3 - Minieroii din farfurie ( 6-11 ani)
- Descriere
- Curriculum
- Recenzii
Bună! Numele meu e Wello și sunt profa ta virtuală de nutriție.
Poate că sunt virtuală, dar mă pricep destul de bine la alimentație. Hai să începem!
Lecția de azi se numește ”Minieroii din alimente: Vitaminele”.
Haideți să facem cunoștină cu o altă echipă de eroi. Ești pregătit?
De data aceasta avem minieroi, dar care sunt la fel de importanți ca super eroii. Este vorba despre vitamine.
Dar… de ce le numim minieroi?
Vitaminele sunt substanțe foarte importante pentru corpul nostru de care avem nevoie doar în cantități mai mici și care fac parte din categoria micronutrienților.
Ai auzit vreodată cuvântul ”micro”? Micro înseamnă mic în greacă și latină. Micronutrienții sunt la fel de importanți ca și macronutrienții despre care am discutat deja. Diferența este doar cantitatea de care avem nevoie.
Bacteriile, ciupercile sau plantele își pot produce singure vitaminele, dar oamenii, nu pot face acest lucru. Și nici eu nu pot! Avem nevoie să le consumăm din alimente.
Vitaminele, pot avea de suferit dacă nu le păstrăm în cele mai bune condiții. Dacă alimentele care conțin acești minieroi vor sta la cald, dacă vor avea mult aer și lumină, ele își voi pierde o parte din aceste vitamine. Și nu vrem asta!
De aceea, trebuie să fim atenți cum a fost acesta crescut, dacă a fost sau nu procesat, cum a fost depozitat și prin ce metodă a fost gătit.
Corpul tău este o mașină puternică, capabilă să facă tot felul de lucruri! Dar când vine vorba de vitamine, poate are nevoie de puțin ajutor din exterior. Aici intră alimentele.
Corpul tău este capabil să obțină vitaminele de care are nevoie din alimentele pe care le consumă. De aceea, trebuie să mănânci alimente diferite, pentru a obține mai multe tipuri de vitamine. Va fi o experiență delicioasă!
Dar… oare câte vitamine există?
Ele sunt numerotate alfabetic începând de la litera A la litera K. Am ales special pentru tine cele mai cunoscute vitamine și unde le puteți găsi.
Vitamina A
Vitamina A este un minierou cu puteri speciale de noapte! Dacă mănânci multe alimente bogate în Vitamina A, vei avea ochii foarte puternici și te va ajuta mai ales când petreci mai mult timp în fața ecranelor, la școală, sau acasă. Și știu că faci asta. Vitamina A te ajută să vezi și în culori, de la cel mai strălucitor galben până la cel mai închis violet. În plus, vă ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor pentru că întărește sistemul imunitar.
Acum, momentul pe care îl așteptați. Ce alimente sunt bogate în Vitamina A?
Ficatul de pui sau de porc, fructele și legumele de culoare galbenă și portocalie cum ar fi pepenele galben, morcovii, sau cartofii dulci, și legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi varza sau spanacul.
Deci, dacă vrei super vedere, mănâncă ficăței cu cartofi dulci și o salată de varză cu morcovi.
Vitamina B
Următoarele vitamine fac parte dintr-un grup de prieteni mai extins, denumite Vitaminele din complexul B.
Ele sunt 8 la număr, păstrează aceeași literă, dar le diferențiem după cifre. Haide să le cunoaștem!
Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina B7, Vitamina B9 și Vitamina B12. Vitaminele B au un rol foarte important, ne ajută la eliberarea energiei din mâncarea pe care o consumăm. Dacă nu ar fi ele, am mânca degeaba pentru că nu am mai primi și energia de care avem nevoie. Putem găsi vitaminele din complexul B în următoarele alimente: lapte, brânză, ouă, carne albă sau roșie, pește, fructe de mare, avocado, cartofi, banane, cereale integrale, nuci și semințe.
Vitamina C
Ți-a spus vreodată mama să mănânci portocale atunci când ești răcit? Știi de ce îți spune asta? Portocalele au un conținut ridicat de Vitamina C, o vitamină care ne ajută să ne menținem sănătoși. Corpul uman nu își poate produce propria Vitamină C, așa că trebuie să o primim prin harna noastră. Este foarte important să ne asigurăm că mâncăm tipurile potrivite de alimente în fiecare zi.
Vitamina C ne ajută să construim țesuturi astfel încât data viitoare cazi și te lovești, ea va sări în ajutorul tău și va face în așa fel încât rana ta să se vindece cât mai repede. Foarte multe fructe și legume sunt bogate în Vitamina C, de exemplu pătrunjelul, ardeiul, roșiile, lămâia, portocalele, kiwi, broccoli, căpșuni și multe altele.
Știai că Vitamina C ajută la vindecarea anemiei? Anemia apare atunci când există o lipsă de fier în sânge. Prezența Vitaminei C crește absorbția fierului, deoarece în combinație cu el, formează un compus diferit, care este mult mai ușor absorbit de către corpul nostru. Acum nu o să mai refuzi niciodată o portocală, nu-i așa?
Vitamina D
Următoarea vitamină este cea de care ai nevoie pentru oase și dinți puternici. Vitamina D este produsă în piele atunci când ne expunem la lumina solară, deci va trebui să stăm ceva mai mult afară. O putem găsi și în alimente cum ar fi lactatele: lapte, brânză, iaurt; gălbenuș de ou, ficat sau cereale fortifiate.
Antioxidanții
Pe lângă toate aceste vitamine, mai avem câțiva minieroi denumiți antioxidanți. Acești antioxidanți au un rol foarte important- te protejează de substanțele care pot să-ți facă rău. Dacă tai un măr sau o banană, ele vor căpăta o culoare maro destul de rapid. Acest lucru se întâmplă din cauză că oxigenul cauzează o reacție de oxidare, dar face parte dintr-un proces normal. Dacă stropim mărul sau banana cu lămâie, aceasta va preveni apariția culorii maro din cauză că lămâia conține Vitamina C, un antioxidant.
Te-ai prins cum funcționează? Antioxidanții sunt și pigmentul sau culoarea din legume și fructe. Ei pot forma un adevărat curcubeu, fiecare culoare a legumelor și fructelor reprezintă o proprietate diferită și este important să mâncăm din fiecare: roșu, galben, portocaliu, albastru, mov, și alb. Știm că albul nu este cu adevărat o culoare, dar în curcubeul legumelor și al fructelor, are și el importanța lui.