Curs 7 - Maeștrii în bucătărie (15-18 ani)

- Descriere
- Curriculum
- Recenzii
În lecția precedentă am discutat împreună despre importanța somnului și de ce este el atât de important pentru tine. Astăzi aș dori să ne concentrăm pe un subiect mai divers, dar și mai creativ care te implică pe tine direct. Vreau să începem printr-un exercițiu de imaginație în care tu să te gândești la rețetele tale preferate de mâncare și să te gândești la ingredientele principale din acestea. Acum că te-ai gândit la ele și ai urmărit videoclipurile anterioare, câte dintre ingrediente sunt sănătoase și câte nesănătoase? Ai dori să știi cum îți poți pregăti singur respectivele rețete dar să fie și sănătoase? Atunci haide să descoperim împreună care sunt tehnicile de gătit sănătoase.
Spălarea și pregătirea ingredientelor: Înainte de a începe gătitul, este important să speli fructele și legumele în apă curată. Și dacă sunt anumite alimente care au coajă să te asiguri că le cureți bine și cu o perie.
Știai că? În coaja anumitor legume sau fructe se află cele mai multe vitamine și minerale? Dar asta nu înseamnă că toate fructele sau legumele cu coajă pot să fie consumate cu aceasta, deoarece la nivelul cojii se strâng și cele mai multe pesticide. Fii atent la produsele pe care se găsesc etichete curate și menționat faptul că nu au fost tratate.
Călirea și gătirea la aburi: Călirea este o tehnică de gătit sănătoasă în care poți găti legume sau carne într-o cantitate mică de ulei sau apă. Folosește o tigaie sau un vas pe foc, adaugă puțin ulei sau apă și apoi adaugă ingredientele tăiate. În timp ce se gătesc, poți adăuga condimente și ierburi pentru a da un gust delicios.
Coacerea în cuptor: Coacerea este o tehnică simplă și eficientă din perspectiva timpului de a pregăti diferite feluri de mâncare sănătoase. Poți coace cartofi dulci, legume tăiate în fâșii, sau chiar pui sau pește. Nu uita că cuptorul trebuie preîncălzit înainte de a pune produsele la copt. Coacerea în cuptor necesită timp, însă poți pregăti alte elemente din rețeta ta în timp ce produsele stau la cuptor. Nu îți recomand să te joci sau să te uiți la televizor cât timp preparatele tale stau la cuptor deoarece se pot arde dacă nu ești atent.
Gătitul la grătar: Gătitul la grătar este o tehnică sănătoasă de a pregăti carne, pește sau legume. Poți folosi ulei pentru această tehnică de măsline sau chiar unt pentru a păstra produsele cât mai zemoase și gustoase, dar ai grijă să nu le arzi. Nu îți dorești ca ingredientele pe care le gătești la grătar să fie carbonizate, ci dorești să păstrezi o cantitate cât mai ridicată de apă și de nutrienți, care prin ardere sau gătire îndelungată se pot pierde. Prin urmare urmărește rețetele și instrucțiunile din acestea cu atenție pentru a beneficia cât mai mult de nutrienți.
Provocare – Aș vrea să îți imaginezi bucătăria ca un joc video în care tu ești protagonistul și tu ești cel care își concepe propriile misiuni și își alege coechipierii. Alege câțiva prieteni din gașca ta și alege o rețetă preferată pe care ai dori să o gătești alături de ei. Și adaptează rețeta ta preferată la tot ce ai învățat despre metodele sănătoase de gătit și aspectele de care trebuie să ții cont atunci când concepi o masă. Bucură-te de această experiență alături de prietenii tăi și ajută-i și pe aceștia să aibă un stil de viață sănătos!